I. UHLIARIK: Ak to bude jediná požiadavka LOZ, som pripravený odstúpiť

01.12.2011 Bratislava

Bratislava 1. decembra (TASR) - Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) je pripravený vzdať sa svojej funkcie v prípade, ak to bude jedinou požiadavkou Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na ukončenie protestnej akcie, v rámci ktorej nemocnice opustili stovky lekárov. Uhliarik si však nemyslí, že jeho zotrvanie na poste ministra je pre odborárov jedinou prekážkou. \"Ja osobne nie,\" odpovedal na otázku, či sám neuvažuje o odstúpení.

Podľa jeho straníckeho šéfa Jána Figeľa (KDH) sa predstaviteľom vlády podarilo už na rokovaniach v stredu (30.11.) dosiahnuť dohodu na deviatich z desiatich bodoch. Posledným je rozdielny postoj k platom lekárov. \"Ponuka, ktorá vychádza z úspor v rámci rezortu a je veľmi výrazná, umožňuje v horizonte budúceho roku dôjsť na úroveň u začínajúcich lekárov takmer 1000 eur a u atestovaných takmer 1800 eur,\" poukázal. Táto ponuka bude podľa neho platiť aj počas dnešného rokovania predstaviteľov vlády, parlamentu a odborárov.

Minister Ivan Uhliarik reagoval aj na vyhlásenia predstaviteľov Smeru-SD. Poukázal, že vláda Roberta Fica počas celého štvorročného obdobia nedala z rozpočtu do zdravotníctva ani raz toľko peňazí, koľko dal a plánuje dať na budúci rok súčasný vládny kabinet. \"Nepočul som, že by Smer-SD vo svojich návrhoch sľúbil lekárom vyšší rast platov, ako som navrhol ja... Čiže, Smer-SD by sa s odborármi nedohodol,\" podčiarkol Uhliarik.

O tom, že by mal minister Uhliarik opustiť svoju funkciu alebo z nej byť uvoľnený, v posledných dňoch hovorili lekárski odborári, opozičný Smer-SD aj koaličná SaS. Kritiku si vyslúžil najmä pre neschopnosť dohodnúť sa so zdravotníkmi, ktorým sa dnes skončila dvojmesačná výpovedná lehota. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva dnes nadobudli platnosť výpovede asi 1200 lekárov. Pôvodne sa do odborárskej akcie zapojilo 2439 lekárov spomedzi asi 7000, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach.

Z 31 nemocníc, v ktorých boli podané hromadné výpovede, dnes platia už len v 25. Všetky tieto zdravotnícke zariadenia dnes podľa Uhliarika sú schopné poskytnúť minimálne akútnu zdravotnú starostlivosť.
 

Vyberte región